U heeft de energierekening ontvangen met daarop het verbruik over het afgelopen jaar en u komt tot de conclusie dat deze onjuist is. Dat is heel vervelend dus u kunt het beste uw meterstanden meteen gaan controleren. Door de eindstanden van het vorige jaar te vergelijken kunt u een globale berekening maken.

Kloppen de doorgegeven meterstanden wel?

Het kan ook zo zijn dat u per ongeluk de verkeerde meterstanden heeft doorgegeven. Controleer dit nogmaals en vraag aan uw energiemaatschappij dit te corrigeren. De correctie procedure kan vier weken in beslag nemen. Heeft u bijvoorbeeld gekozen voor een variabel tarief voor energie en gas dan kan het ook zo zijn dat de prijzen daarvan verhoogd zijn. Bij een variabel energiecontract wijzigen de prijzen per half jaar dus dat kan ook een oorzaak zijn. In dat geval kunt u daar niets tegen doen want u bent ingestemd met de voorwaarden van het variabele energiecontract.

Veranderingen in de thuissituatie kunnen voor hoger verbruik zorgen

Misschien is uw energie en gasverbruik verhoogd omdat uw gezinssituatie is veranderd. Als u halverwege het jaar bent gaan samenwonen bijvoorbeeld, of er is een baby geboren. Dit zijn punten waar u rekening mee moet houden, uw energieverbruik kan hierdoor toenemen.  Of bent u verhuisd en is het energiecontract met u mee verhuisd? Ga er dan niet vanuit dat het verbruik hetzelfde is. Waarom niet? Omdat de nieuwe woning groter kan zijn waardoor u meer verstookt aan gas. Of de isolatie van de nieuwe woning laat te wensen over, dit is ook een reden waardoor uw gasverbruik toe kan nemen.

Welk energiecontract heeft u?

Er zijn energiecontracten met een langere looptijd zoals 36 maanden waarbij u het eerste jaar een welkomstkorting ontvangt. Dit betekent dat u het eerste jaar minder betaalt voor uw energiekosten, verloopt het jaar? Dan betaalt u de resterende 24 maanden een hogere voorschotnota. Bedenk daarom goed wat u doet voordat u gaat kiezen voor een drie jarige overeenkomst voor uw energie en gas.

Stroomverslinders kosten u ook veel geld

Besef ook dat er apparaten zijn die enorm veel stroom kunnen verbruiken. Heeft u in de winter bijvoorbeeld een extra straalkachel aan om de schuur te verwarmen? Dan kan een verhoogde energierekening daar ook aan liggen. Andere stroomverslinders zijn:

  • Waterbed
  • Wasdroger
  • Elektrische boiler
  • Aquarium
  • Verouderde koelkast of vriezer

Direct beginnen met energie besparen

Wanneer het blijkt te gaan om bovenstaande apparatuur waardoor uw verbruik is gestegen dan is het enige wat u kunt doen: starten met energie besparen. U zult dan helaas de eindafrekening moeten voldoen aan de energiemaatschappij. Blijkt dat het een onterecht hoge eindafrekening is? Dan zal uw energiemaatschappij u een gecorrigeerde eindafrekening sturen.

Goedkoopste energiemaatschappij zoeken

U kunt ook nog overstappen naar de goedkoopste energiemaatschappij die u wel een goedkoper tarief biedt voor uw energie en gas. Door te starten met het onafhankelijk vergelijken van alle energieleveranciers kunt u heel veel geld besparen op uw energierekening. Nadat u bent overgestapt naar een andere energiemaatschappij zult u minder gaan betalen voor uw energiekosten.

 

Advertenties